Amal purchases some pens at ₹ 8 each. To sell these, he hires an employee at a fixed wage. He sells 100 of these pens at ₹ 12 each. If the remaining pens are sold at ₹ 11 each, then he makes a net profit of ₹ 300, while he makes a net loss of ₹ 300 if the remaining pens are sold at ₹ 9 each. The wage of the employee, in INR, is

### Explanation

If the remaining pains are sold at ₹ 9 each instead of ₹ 11 each, i.e., at ₹ 9 less, Amal earns a net loss of ₹ 300 instead of a net loss of ₹ 300

It implies that if the price per pen is ₹ 2 less, then ₹ 600 less are made

If remaining pens number x

2x = 600 => x = 300

Thus, total number of pens = 100 + 300 = 400

Purchasing cost = 8 X 400 = ₹ 3200

Amount received by selling if Amal makes a net profit of ₹ 300 = 12 X 100 + 11 X 300

= ₹ 4500

Total cost = ₹ 4500 - ₹ 300 = ₹ 4200

The wages of the employee = 4200 – 3200 = ₹ 1000

Ans: 1000